13.09.2013.

Saopštenje predsednika upravnog odbora Instituta za javnu politiku Prof. dr Stevana Lilića

Saopštenja

Saopštenje predsednika upravnog odbora Instituta za javnu politiku Prof. dr Stevana Lilića

Institut za javnu poliiku, sa svojim timom eminentnih strucnjaka i direktorom Vladimirom Popovicem, je nezavisna nevladina think tank organizacija sa sjedištem u Podgorici, koja svoju djelatnost obavlja u Crnoj Gori i u regionu Zapadnog Balkana promovišući vrijednosti evropskih i evroatlanskih integracija, otvorenu regionalnu saradnju i privrženost principima vladavine prava i zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Od svog osnivanja u martu mesecu, Institut, a posebno gospodin Popović (čak i prije toga) je bio meta javne diskreditacije i neistinitih optužbi od strane političkih i finansijskih interesnih grupa povezanih sa nekoliko nevladinih organizacija u Crnoj Gori, a predvodjenih dnevnim novinama Vijesti iz Podgorice.

U najnovijem događaju, po nalogu urednika Vijesti Mihaila Jovovića i izvršnoga direktora Željka Ivanovića, gdje je gospodin Popović javno satanizovan i označen kao brutalni napadač na njihove novinare, iako su taj nazovi incident prijavili dva sata posto se isti dogodio, a koji je gospodin Popović demantovao istog dana. Dnevne novine Vijesti su, po ustaljenom principu, javno tužile, osuđivale i donosile presude ne sačekavši zvanično obraćanje tužioca kao i ni prikazivanje materijalnog dokaza događaja koji je ceo snimljen sigurnosnim kameram. U javnom obraćanju advokata gospodina Popovića, potvrđeno je da je ovaj navodni napad na novinare fabrikovana neistina.

Kako bi se prikrila provokacija pred međunarodnom zajednicom, urednik Jovović i izvršni direktor Ivanović su u najkraćem mogućem roku poslali politički pamflet Američkoj ambasadi i ambasadama zemalja Evropske Unije u Crnoj Gori. Prema njihovim tvrdnjama, dogodio se "novi napad na novinare Vijesti… kao GDR u vrijeme Stasi, ili u Sovjetskom Savezu za vrijeme KGB-a". Jovović i Ivanović su u formalnom obraćanju međunarodnim institucijama, označili gospodina Popovića kao "uličnog gangstera", "spin doktora premijera" i "šefa cenzure crnogorskih medija" i zloslutno naveli da će događaj imati fatalne "posledice" i "kao požar će se proširiti iz Crne Gore ka okolnim zemljama, prvenstveno Srbiji".

Pored toga što nijesu istinite, ove fabrikovane optužbe su vrlo alarmantne jer dolaze od Vijesti, medijske organizacije koja uživa finansijsku, političku i javnu podršku od institucija Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država. Postoje snažni razlozi da se vjeruje da je dominacija Vijesti i udruženih nevladinih organizacija u ovoj zemlji apsolutna. Oni su godinama “solo igrači” na donatorskoj sceni, a ogromne donacije i novac dobijaju doslovno za bilo koji projekat, sve dok on ispunjava komponentu "demokratske opozicije vladi".

Ovakva vrsta dominacije postaje ozbiljno narušena pojavom Instituta za javnu politiku i međunarnodnog tima eksperata koji uključuje osnivače i veterane regionalno najeminentijih nevladinih organizacija u borbi za ljudska prava, menadžere IPA projekata, profesore, novinare itd.

Ja, kao predsjednik upravnog odbora Instituta za javnu politiku sam bio jedan od pionira u stvaranju civilnog društva u Srbiji i Crnoj Gori, kao i jedan od osnivača udruženja pravnika za demokratiju YUCOM, i u kontinuiranoj saradnji sa Helsinškim komitetom u Srbiji i Crnoj Gori, Fondom za Ljudska Prava, Pravnicima za demokratiju, ICTY i drugima. To stečeno iskustvo mi daje za pravo da kažem da sam vrlo svjesan manipulacija i neligitimnih metoda kojima se nevladine organizacije u kooperaciji sa donatorima, ambasadama i medjunarodnim organizacijama koriste. Takođe, mnogi od eksperata Instituta su međunarodni akademski eksperti koji su predavali i pohađali kurseve kao gosti predavači u Sjedinjenim Američkim Državama (Fulbright skola, Columbia univerzitet, UCLA San Francisko, Univerzitet u Pitsburgu,) i u Evropi (Univerzitet u Bolonji, Univerzitet u Orebru, Sarajevu, Bukurestu, Rimu, Bonu i Berlinu).

Situacija se naravno naglo pogoršala nakon što je Institut osmislio i dobio sredstva od međunarodnih organizacija za projekte koji su od velikog značaja za dalji put Crne Gore u EU i NATO. To su uglavnom projekti koji se bave rodnom senzibilizacijom u sektoru bezbjednosti i implementacijom UN SB R 1325, kao i daljim naporima da se tema Evro-Atlanskih integracija približi građanima, kroz projekte koji uključuju medije, mlade, istraživanja itd.

Ono što je, očekivano, najviše zabolelo biznis grupu Vijesti- NVO sektor, osim činjenice da se konkurencija ipak mora savladati znanjem i ekspertizom, jeste i konferencija za medije u okviru koje će Institut u novembru biti partner, a koja, suprotno uvreženom mišljenju, nema za cilj satanizaciju jedne a glorifikovanje druge strane, već otvaranje teme medijske sekuritizacije, kao i javnu, otvorenu i nepristrasnu diskusiju više od 200 novinara, profesora i medisjkih stručnjaka iz svih zemalja Balkana i EU, o etičkim vrednostima u današnjem novinarstvu na ovim prostorima.

Nema potrebe da naglašavamo da je većina srodnih NVO pozvana da učestvuje na konferenciji i da pruži svoj doprinos unapređivanju medijske scene, ali su preovladali njihovi politički interesi.

Zahvaljujući Vam na pažnji, uprava, direktor i članovi Instituta za javnu politiku su Vam na raspolaganju za detalje, elaboracije i dokaze u vezi sa navedenom argumentacijom.

Prof. dr Stevan Lilic

Predsednik Upravnog odbora Instituta za javnu politiku