Istorijat

2013

U martu počinje sa radom prva kancelarija u Podgorici. Eksperti Instituta učestvuju u svim relevantnim konferencijama u oblasti profesionalizacije medija, bezbednosti, ljudskih prava, ekologije.

Sledi niz uspešnih projekata: "Primena rezolucije SB UN 1325 Žene, mir i bezbednost", "NATO Reach Out", "Simulacija Sjeveroatlanskog savjeta za mlade", "Uloga nedržavnih aktera u praćenju primjene prioriteta rezolucije SB UN 1325 u Crnoj Gori".

U okviru projekta "Uloga medija u procesu sekuritizacije na Zapadnom Balkanu", organizovana je najveća medijska konferencija ovog tipa u regionu "Riječ, Slika, Neprijatelj" koja je okupila više od 150 novinara i stručnjaka za medije sa Zapadnog Balkana i iz zemalja Evropske unije.

U okviru regionalnog konzorcijuma, Institut dobija i prvi četvorogodišnji IPA projekat "Civilni odgovor na klijentelizam u medijima - Medijski krug".

Krajem godine počinje sa radom i kancelarija u Beogradu. Svečano otvaranje održano je 6. decembra u hotelu Metropol.

2014

U Srbiji je povodom početka pristupnih pregovora, u februaru organizovana prva konferencija "Pregovori kao prioritet - Prioriteti u pregovorima", u junu "Pristupna agenda EU - Zaštita intelektualnog kapitala-etički imperativi", a prva godišnjica beogradske kancelarije obeležena je velikom međunarodnom konferencijom pod nazivom "EU i Zapadni Balkan 2015-2020, šanse partnerstva i međusobne nedoumice", na kojoj je govorio i predsednik Evropske komisije u dva mandata Žoze Manuel Barozo.

U junu počinje sa radom i kancelarija u Ljubljani, a otvaranje je svečano obeleženo konferencijom "10 godina Slovenije u Evropskoj uniji - Iskustva i izazovi za Zapadni Balkan." Realizuje se i prvi projekat “Vreme je za jednakost polova i prava žena” u saradnji sa Vladom Slovenije i Ekvilib Institutom iz Ljubljane.

U Crnoj Gori ekspertski tim za ekologiju angažovan je na projektima u oblasti zaštite životne sredine i zelene ekonomije. U saradnji sa UNDP za potrebe Vlade Crne Gore izrađuje se studija za Jačanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje politike zaštite životne sredine u Crnog Gori. Realizuje se i NATO Reach Out 2 , a krajem godine i velika međunarodna konferencija “Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”.

2015

U saradnji sa Medijskim arhivom Ebart i medijskim stručnjacima pokrenut je “Kvartalni Medijametar, analiza štampanih medija u Srbiji”, istraživački projekat koji analizama vrednosnih stavova i analizama diskursa prati štampane medije u Srbiji.

U Crnoj Gori Izrađena je Studija za jačanje administrativnih kapaciteta za unapređenje nadzora, finansiranja i koordinacije obaveza u oblasti životne sredine u Crnoj Gore, a u Beogradu organizovana regionalna konferencija “Životna sredina ka Evropi ENE15 – ENV.NET - Horizontalno zakonodavstvo: Metode, standardi i alati u oblasti životne sredine“.

Nastavlja se rad na unapređenju zaštite intelektualne svojine, organizovan skup "Zaštita autorskog i srodnih prava - Savremeni zakon kao podsticaj kreativnoj industriji".

Formiran Board of Trustees, kao najviše međunarodno upravno telo koje okuplja internacionalno prepoznatljive intelektualce, političke zvaničnike, eksperte i akademske radnike svetskih reputacija.

2016

U saradnji sa UNDP, ekspertski tim Instituta započinje rad na Inicijalnoj proceni kapaciteta za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji.

Potpisan Sporazum o saradnji sa Agencijom za restituciju Republike Srbije, urađena pravna analiza ključnih slučajeva restitucije u Srbiji i procena kapaciteta Republike Srbije za realizaciju procesa.

U Briselu predstavljen indeks klijentelizma u medijima - eksperimentalno istraživanje sprovedeno u šest zemalja Jugoistočne Europe - Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Rumunija u okviru projekta Odgovor građana na klijentelizam u medijima , MEDIA CIRCLE.

2017

Formiran sektor za izdavaštvo Instituta. U saradnji sa Savezom jevrejskih opština Srbije, izrađen je katalog arhivskih dokumenata Kuće beogradskih Jevreja [1920-1944].

U Evropskom parlamentu, održana je debata o medijskoj situaciji u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana, u organizaciji neformalne grupe "Prijatelji Srbije" na kojoj je predstavljen i Kvartalni Medijametar.

U okviru projekta “Inicijalna procena kapaciteta za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji” predstavljen inventar žive za Srbiju.

2018

Sa ciljem da se podstakne dijalog u vezi sa propisima u oblasti zaštite intelektualne svojine i njihovom primenom u eri digitalne ekonomije, u Beogradu organizovana konferencija "Izazovi digitalne ekonomije - Savremena rešenja za borbu protiv piraterije"

Nastavlja se saradnja sa UNDP kroz projekat “Jačanje sinergije između Bazelske, Roterdamske, Stokholmske i Minamata konvencije”.

Po ugledu na metodologiju Svetske zdravstvene organizacije, ekspertski tim Instituta kroz projekat Grad prijatelj starih (Age friendly City) ispituje prilagođenost grada Beograda potrebama starijih sugrađana u cilju unapređenja kvaliteta života starijih sugrađana i ohrabrivanja aktivnog starenja.

Iste godine izrađena je i Studija za Republiku Srbiju (Country report) za Detašman radnika u Istočnoj Evropi (EEPOW).

U Misiji Srbije u Briselu, održana prezentacija trogodišnjeg monitoringa i analize nacionalne štampe u Srbiji pred tridesetak diplomata iz EU koji se bave Zapadnim Balkanom.

2019

U saradnji sa Službenim glasnikom izdat roman „Atlas pseudomitologije“ autora Svetislava Basare.

Formiran sektor za političku edukaciju. Izrađuje se program edukacije mladih lidera sa ciljem unapređenja ličnih kapaciteta mladih za javne nastupe, diskusije, pregovore

i izlaganja. Kroz obuke o političkom i izbornom sistemu, lokalnoj samoupravi i kreiranju javnih politika, odnosu politike i medija, međunarodnim odnosima i diplomatiji, kao i procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, učesnici se osnažuju da aktivno učestvuju u radu političkih institucija.

U okviru programa "Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih", započinje IPA projekat “Danas mladi, sutra lideri”.

Osnovan Balkan Perspectives Today – sektor za organizaciju međunarodnih konferencija i promociju javnog dijaloga. Prva velika međunarodna konferencija održana je u junu 2019. u Banja Luci pod nazivom „Digitalizacija i intelektualna svojina - kraj ili novi početak“.