30.07.2015.

Crna Gora: Izvještavanje medija o NATO-u

Vesti

Crna Gora: Izvještavanje medija o NATO-u

Mediji pretežno o NATO-u

U Crnoj Gori izvještavanje o NATO integracijama zauzimalo je u maju 60 odsto medijskog prostora, saopšteno je na konferenciji NATO u medijima.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati kvantitativno-kvalitativne analize medijskog sadržaja elektronskih, štampanih i online medija u Crnoj Gori koja je sprovedena od 1. do 31. maja.

Cilj monitoringa je, kako je saopšteno, sticanje jasnije slike o ulozi medija u procesu NATO integracija i ocjena njihove uloge i učinka na javno mnjenje, iz perspektive prava javnosti na tačnu, blagovremenu i izbalansiranu informaciju.

Programska menadžerka Instituta za javnu politiku i istraživačica na tom projektu, Selena Tasić kazala je da je informativni žanr i dalje najviše zastupljen, kao i podložnost uređivačke politike ekonomskim i političkim pritiscima.

Ona je objasnila da nedostaje analitičkog žanra u izvještavanju i da se u crnogorskim medijima tema NATO integracija koristi za svakodnevne političke obračune.

“Tema NATO integracija je, za razliku od prethodna dva ciklusa monitoringa u septembru 2013. i junu 2014. godine postavljena visoko na medijskog agendi i iznosila je ukupno 60 odsto ukupnog medijskog izvještavanja“, rekla je Tasić navodeći da je jedan od izazova na kojima insistiraju NATO i Evropska unija (EU) neriješeni fizički napadi na novinare.

List Pobjeda je, kako je navela, prednjačio po broju objavljenih tekstova na tu temu, njih 41. Dan je objavio 39 tekstova na temu NATO-a, a Dnevne novine 28.

Ona je kazala da je monitoring pokazao da je list Vijesti objavio 26 tekstova na temu NATO integracija, Informer deset, a nedjeljnik Monitor tri.

Tasić je objasnila da je, kada su u pitanju portali, prednjačila Analitika sa 68 tekstova, CDM 55, RTCG 41 i Vijesti 36.

Prema njenim riječima, kada su u pitanju televizije, najviše priloga na temu NATO-a imao je Javni servis, 44, Prva 35, Pink 34, Atlas 21 i Vijesti 14.

„Zabilježen je kvantitativnu skok u odnosu na prvi ciklus monitoringa“, ocijenila je Tasić.

Prema njenim riječima, promjena ponašanja medija u odnosu na ranije je u povećanom procentu pseudo događaja i konferencija za štampu dok, kako je dodala Tasić, nema pomaka u medijskoj inicijativi, izuzev tematskih emisija.

Uključenost nevladinog sektora u temu NATO integracija je 15 odsto što, kako je navela Tasić, predstavlja napredak u odnosu na prethodni monitoring.

Najveći pomak zabilježen je, kako je kazala, u vrijednosnom kontekstu tekstova i priloga.

„Većina medija izvještavala je u neutralno-pozitivno kontekstu, osim jednog štampanog medija koji uvijek tu temu postavlja u negativnom kontekstu”, objasnila je Tasić.

Ona je ukazala na to da se građani najviše poistovjećuju sa medijskim diskursom i da će mediji, kako je navela, biti “ako ne i ključni akter u formiranju stavova ljudi”.

Prema njenim riječima, tokom monitoringa nije zabilježen nijedan slučaj gdje su mladi, kao ciljna grupa, bili sagovornici o temi NATO integracija što je, smatra Tasić, posebno zabrinjavajuće.

“Potrebno je više uključivati ljudske primjere u izvještavanje. Građani moraju biti više uključeni”, zaključila je Tasić.

O NATO-u se priča sa manje strasti

Urednica emisije “Izazov” TV Crne Gore, Isidora Sekulić Šoć, kazala je da se, za razliku od prije pet godina, danas o NATO-u priča sa puno manje strasti.

„Građani nisu bili zainteresovani ili su imali otpor, sad se o toj temi razgovara razložno sa puno manje strasti, vise razuma, manje emocija“, objasnila je ona.

Nakon samita u Velsu, kako je navela, intezivirani i fokusirani dijalog prenio se na sve nivoe u državi, a mediji predstavljaju važnu kariku u tom procesu.

“Do gledaoca mora da dođe tačna, blagovremena, argumentovana informacija i potrebno je o njoj debatovati”, objasnila je Sekulić Šoć.

U Crnoj Gori se, smatra Sekulić Šoć, formirala svijest o potrebi da se o razgovara o NATO integracijama i, kako je dodala, bez obzira na mišljenje, svi žele da iznesu stav.

Prenijeto sa Portala RTCG: http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/96147/mediji-pretezno-o-nato-u.html