13.06.2014.

Panel rasprava “Pristupna Agenda EU- ZAŠTITA INTELEKTUALNOG KAPITALA- Etički imperativi”

Vesti

Panel rasprava “Pristupna Agenda EU- ZAŠTITA INTELEKTUALNOG KAPITALA- Etički imperativi”

U okviru aktivne podrške predstojećim pristupnim pregovorima Republike Srbije sa Evropskom unijom, Institut za javnu politiku organizuje panel diskusiju pod nazivom “Pristupna Agenda EU- ZAŠTITA INTELEKTUALNOG KAPITALA- Etički imperativi. Panel se održava u ponedeljak 16. juna 2014. godine u Hotelu Metropol u Beogradu, sa početkom u 11 časova.

Cilj ovog panela je ukazivanje na značaj zaštite intelektualne svojine u procesu integracije Srbije u EU. Poseban akcenat će biti stavljen na potrebu za savremenim zakonskim rešenjem u oblasti zaštite autorskog i srodnih prava.

Uvodnu reč imaće predsednik Upravnog odbora IJP Beograd prof. dr Mijat Damjanović. O planovima u vezi sa Poglavljem 7 – Pravo intelektualne svojine – u procesu pregovora sa EU, govoriće Jadranka Joksimović,Ministarka za evropske integracije u Vladi RS i Tanja Miščević, Šef Pregovaračkog tima Vlade za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

O evropskoj praksi i iskustvima zemalja članica EU iz regiona govoriće prof. dr Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, dr Maja Bogataj-Jančič, direktorka Instituta za intelektualnu svojinu Slovenije, Mitko Chatalbashev, regionalni direktor za Evropu CISAC (International Confederation of Societies of Authors and Composers), dr Kristina Janušauskaite, pravni ekspert IFPI (International Federation of Phonographic Industry) i Boštjan Dermol, predsednik skupštine izvođača IPF Slovenije (Zavod za ostvarivanje prava izvođača i proizvođača fonograma).

O postojećem pravnom okviru u Srbiji govoriće BrankaTotić, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ (Organizacija muzičkih autora Srbije), Aleksandar Cvetković, direktor PI (Prava Interpretatora), Slobodan Nešović, član UO OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) i Rodoljub Stojanović, generalni sekretar UDS (Unija diskografa Srbije)..

Ovo je prva u nizu predviđenih aktivnosti Instituta za javnu politiku u oblasti zaštite intelektualne svojine. Promocijom javnog dijaloga i konstruktivnih rešenja IJP namerava da doprinese naporima koji imaju za cilj da ovu temu približe kako donosiocima odluka, tako i građanima.