06.12.2017.

Predstavljanje

Vesti

Predstavljanje

U Evropskom parlamentu, u utorak 5. decembra održana je debata o medijskoj situaciji u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana, u organizaciji neformalne grupe "Prijatelji Srbije".

Tom prilikom, predstavljena je analiza Kvartalni medijametar na temu razvoja štampanih medija u Srbiji, nakon čega su učesnici debate mogli da razmene mišljenja s timom istraživačkog i naučno-stručnog projekata Medijametar i drugim učesnicima iz oblasti medija.

Izbalansiranost tema, izvori informacija, polarizacija u stavovima, uticaj na objektivnu obaveštenost javnosti u Srbiji - sve su to bile teme, koje su srpski medijski istraživači i eksperti Dejan Vuk Stanković i Velimir Ćurgus Kazimir predstavili evropskim parlamentarcima.

“Ponekad imamo tu pogrešnu sliku da u Srbiji nema slobode medija. Ono što je jasno iz ove analize Medijametra, jeste da ima velikih razlika u medijskim izveštajima, koji su pro i kontra, da ima previše negativnih informacija o svima, i o opoziciji i o vlasti”, istakao je Franc Bogovič, evropski parlamentarac i jedan od organizatora ovog događaja. Prema njegovim rečima, ponekad su i previše jasno definisani medji koji prate vlast ili opoziciju.

Predstavljajući Kvartalni Medijametar o stanju u štampanim medjima u Srbiji, profesor Dejan Vuk Stanković rekao je da postoji snažna politička polarizacija kada je reč o dnevnoj štampi.

Nedeljnici su, prema njegovim rečima, u osnovi kritični prema vlasti, a razlikuju se samo u stepenu kritičnosti i spoljnopolitičkoj orijentaciji.

“U Srbiji smo svedoci da u štampanim medijama postoji sloboda, ali ono što je njen ishod jeste jedna velika polarizacija”, zaključuje profesor Dejan Vuk Stanković.

Problem medija u Srbiji ne odnosi se toliko na slobodu medija, koliko na profesionalizam, uređivačku politiku, stavove prema određenim temama, smatra jedan od autora Medijametra Velimir Ćurgus Kazimir.

Debatu o medijskom prostoru u Srbiji, u Evropskom parlamentu su organizovali predsedavajući i zamenik predsedavajućeg neformalne grupe “Prijatelji Srbije” u EP, Emilijan Pavel i Franc Bogovič.

Događaju su prisustvovali predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekslister, koordinator Socijaldemokrata u Spoljnopolitičkom odboru Knut Flekenštajn, potpredsednik Evropske naprodne partije zadužen za Zapadni Balkan Andrej Kovačev, potpredsednik Socijaldemokrata zadužen za spoljnu politiku Viktor Boštinaru, kao i evropski poslanici Igor Šoltes, Andor Deli, Jozo Radoš, Georgios Epitedios, predstavnici Evropske spoljnopolitičke službe, predstavnici država čelanica EU, kao i asistenti evropskih poslanika.