22.04.2019.

Predstavljen šesnaesti broj Kvartalnog Medijametra

Vesti

Predstavljen šesnaesti broj Kvartalnog Medijametra

Šesnaesti broj Kvartalnog Medijametra, koji obuhvata period oktobar – decembar 2018, predstavljen je danas, 22.4.2019. u Medija centru.

I u ovom broju obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo! i Informer. U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Na konferenciji su govorili prof. dr Isidora Jarić, vanredni profesor na Univerzitetu u Beogradu, metodolog istraživanja, Danica Laban, medijska analitičarka, metodolog istraživanja i prof. dr Dejan Vuk Stanković, vanredni profesor na Univerzitetu u Beogradu, politički analitičar, autor diskurzivne analize.

Predstavljeni su rezultati istraživanja i zaključci diskurzivne analize:

U štampanim medijima nije prisutna cenzura - ne postoji tema koja ne može biti obrađena.

Od svih političkih aktera najviše negativnih tekstova na naslovnicama u 2018. godini je napisano o Aleksandru Vučiću.
Nastavlja se trend da broj negativnih tekstova o predsedniku Srbije premašuje broj pozitivnih: u poslednjem kvartalu 2018. beležimo dvostruko veći broj negativnih tekstova na naslovnicama dnevnih novina napisan o Aleksandru Vučiću u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Nedeljnici su u kontinuitetu aktivni učesnici političkog života u Srbiji i učestvuju u direktnoj promociji stavova opozicionih stranaka: teme i akteri se konstantno predstavljaju na isti način i u istom vrednosnom kontekstu: radikalno kritični NIN i
Vreme i umereno kritični Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat. Ključno pitanje u nedeljnoj štampi je „Da li ste za ili protiv Vučića?“ Ne preispituje se primarno politika, nego njen centralni protagonista, iznose se optužbe da je vlast fašistička i konstantno osporavaju rezultati.

I u 2018. u dnevnoj štampi najzastupljenija tema je politika: skoro 20% svih tekstova na naslovnicama odnosi se na politiku. Beležimo udvostručen broj tekstova na naslovnicama o Kosovu i odnosima Beograda i Prištine – 1275 tekstova u 2018. naspram 525 u 2017.

Od pojedinačnih aktera, najveći broj tekstova na naslovnicama dnevne štampe u 2018. imao je Aleksandar Vučić (2698), slede Ivica Dačić (679) i Ana Brnabić (676). Od opozicionih lidera u 2018. godini najviše su bili zastupljeni Dragan Đilas (652) i Vuk Jeremić (403).

Odnos medija prema EU i Rusiji ostaje nepromenjen i u 2018. godini: o Rusiji je napisano skoro 40% pozitivnih tekstova naspram manje od 2% pozitivnih tekstova o Evropskoj uniji.

Suprotno profesionalnim normama u srpskim štampanim medijima većina tekstova je nebalansirana - tekst je zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta. Balans je prisutan u samo 18.63% svih tekstova u 2018. godini.