11.03.2015.

Trening iz oblasti rodne ravnopravnosti i uvođenja rodne perspektive u javne politike

Vesti

Trening iz oblasti rodne ravnopravnosti i uvođenja rodne perspektive u javne politike

U Podgorici je od 3. – 6. marta održan intenzivan trening pod nazivom Gender equality and gender mainstreaming. Trening je realizovan kao dio projekta Vrijeme je za ženska prava i rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori, podržanog od Ministarstva spoljnih poslova Slovenije – Slovenačke razvojne saradnje i Republike Slovenije. Učesnici i učesnice treninga imali su priliku da kroz timski rad i praktične grupne aktivnosti, prošire svoja znanja u oblasti koncepta rodne ravnopravnosti i rodno-senzitivnog jezika, a kroz upotrebu odabranih mehanizama orodnjavanja primjenjenih od organizacija civilnog društva, integrisanost pitanja rodne ravnopravnosti u rad njihovih organizacija, kao i metoda i alata za prenošenje stečenog znanja u vidu sopstvene obuke u oblasti rodne ravnopravnosti i rodnih politika.

Kao ključne izazove sa kojima se crnogorsko društvo suočava kada je u pitanju rodna ravnopravnost, učesnici i učesnice su izdvojili:

  • izostanak ovog pitanja kao prioritetnog na nivou društva i svakodnevne politike
  • manjak zainteresovanosti i neinformisanost društva o ovim temama,
  • loša implementacija postojećih akata kojima se regulišu ove teme primarno od strane institucija
  • samo društvo koje se i dalje temelji na patrijahalnim dvostrukim standardima kojima se položaj žena otežava.

Trening Gender equality and gender mainstreaming, organizovan od strane Instituta za javnu politiku i Ekvilib Instituta iz Ljubljane, proizveo je prvi pool trenera i trenerica koji će u narednom periodu i sami sprovoditi treninge u okviru institucija, organizacija civilnog društva i akademske zajednice.

Podgorica, 8. mart 2015.