02.12.2014.

Međunarodna konferencija: EU i Zapadni Balkan 2015-2020

Vesti

Međunarodna konferencija: EU i Zapadni Balkan 2015-2020

Institut za javnu politiku organizuje u petak 5. decembra u Beogradu međunarodnu konferenciju „Evropska unija i Zapadni Balkan 2015-2020 – šanse partnerstva i obostrane nedoumice“, na kojoj će učestvovati brojni evropski političari i diplomate, među kojima je i doskorašnji predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Budući da je uloga univerziteta izuzetno važna za evropske i regionalne integracije, istaknuti rektori i predstavnici akademske zajednice sa vodećih univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini govoriće o funkciji tih institucija u pregovaračkim procesima.

Pored Baroza, koji je na čelu Evropske komisije bio od 2004. do 2014. godine i koji će tokom konferencije u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu saopštiti svoja očekivanja od tog tela EU u narednom petogodišnjem ciklusu, na skupu će učestvovati i poslanik Evropskog parlamenta i potpredsednik Evropske narodne partije Mario David, koji je stekao bogato iskustvo u dosadašnjoj diplomatskoj praksi na vodećim pozicijama u EU.

Zamenik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zadužen za inovativno finansiranje razvoja Filip Dust Blazi, provevši u svojoj domovini Francuskoj značajno vreme na čelu nekoliko resornih ministarstava – zdravstva, kulture i komunikacija, spoljnih poslova, biće u prilici da na konferenciji prenese svoja relevantna iskustva i ocene o mogućim budućim odnosima EU i zemalja Zapadnog Balkana. Na konferenciji će o svojim gledištima govoriti i političari Iz zemalja regiona, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, glavni pregovarač u pregovorima Crne Gore i Evropske unije Aleksandar Andrija Pejović.

Konferencija je organizovana sa ciljem da se baš u Beogradu dobiju neki od odgovora na pitanja o budućnosti EU, sa posebnim osvrtom na proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana. Srbija se danas suočava sa povećanjem siromaštva, kriminalom, korupcijom i teškim bremenom prošlosti. Evropske integracije, koje mogu da ponude nezaobilazan institucionalni okvir za nacionalno ujedinjenje u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, posebno su važne i aktuelne u uslovima ovdašnjih težnji za demokratizacijom društva i sveopštoj krizi nacionalnih identiteta.

Učesnici konferencije pokušaće, između ostalog, da odgovore i na pitanja neophodne harmonizacije spoljnih politika Evropske unije i Srbije, preprekama, mogućnostima i važnosti saradnje zemalja regiona kao i da li Srbija može da očekuje snažniju političku i ekonomsku podršku EU.

O ulozi akademskih institucija u evrointegracijama raspravljaće profesorka Radmila Vojvodić, koja je posle ovogodišnjih izbora za rektora Univerziteta Crne Gore, postala prva žena koja se našla na toj funkciji, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu i dugogodišna profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović, a u ime organizatora govoriće članovi Instituta za javnu politiku, profesori Univerziteta u Beogradu Mijat Damjanović, Nikola Samardžić i Stevan Lilić.