01.12.2014.

Otvaranje prve globalne NATO simulacije samita za mlade u Podgorici

Vesti

Otvaranje prve globalne NATO simulacije samita za mlade u Podgorici

Svečano otvaranje prve globalne NATO simulacije samita za mlade (Model NATO Youth Summit) održaće se večeras u Podgorici i okupiće 180 mladih iz 51 zemlje svijeta. Oni će predstavljati delegacije koje čine NATO savez, kao i delegacije zemalja koje su u procesu integracija i tokom narednih sedam dana simulirati diskusije i debate.

MoNYS je treća po redu simulacija NATO samita za mlade, koja se svake godine održava u Briselu. Prošle godine imala je i svoje prvo crnogorsko izdanje, dok je ove godine osmišljena kao posebna saradnja MoNYS iz Brisela i lokalnog partnera Instituta za javnu politiku, a sa ciljem pružanja podrške i vidljivosti Crnoj Gori na putu integracija u NATO.

"Glavni cilj NATO simulacije samita za mlade je podizanje svijesti o aktivnostima NATO-a i njegove misije. Samit promoviše međuljudsku i interkulturalnu razmjenu među učesnicima, obogaćuje akademski portfolio kroz diskusiju o aktuelnim međunarodnim pitanjima, dometima i ograničenjima međunarodnih pregovora, te naglašava značaj balansiranja nacionalnih interesa sa potrebama međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju organizatora.

Kako su najavili organizatori, konferenciju će otvoriti predsjednik Global MoNYS-a Džordž Manea i Montenegro MoNYS-a Selena Tasić. Dobrodošlicu mladima iz 51 zemlje svijeta će u ime Vlade Crne Gore poželjeti nacionalni koordinator za NATO i savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Nebojša Kaluđerović i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić.

Poseban gost svečanog otvaranja samita biće predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju, član Odbora za bezbjednost i član hrvatske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO i bivši ministar obrane Republike Hrvatske Davor Božinović.

S obzirom da je Simulacija NATO samita za mlade jedan od najprepoznatljivijih projekata koje finansira NATO departman za javnu diplomatiju, sa mladima će 3. decembra biti i asistent generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, Ted Vajtsajd.

Model NATO Youth Summit 2014. je finansijski podržan od NATO departmana za javnu diplomatiju i Višegradskog fonda.

Tekst preuzet sa Portala RTCG, http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/74305/globalna-nato-simulacija-samita-za-mlade.html