26.11.2014.

Model NATO Youth Summit, Montenegro 2014

Vesti

Model NATO Youth Summit, Montenegro 2014

Svečano otvaranje prve globalne NATO simulacije samita za mlade (Model NATO Youth Summit) u Crnoj Gori održaće se 01.12.2014. godine u staroj zgradi Vlade Crne Gore.

MoNYS je treća po redu simulacija NATO samita za mlade, koja se svake godine održava u Briselu. Prošle godine imala je i svoje prvo crnogorsko izdanje, dok je ove godine osmišljena kao posebna saradnja MoNYS iz Brisela i lokalnog partnera Instituta za javnu politiku, a sa ciljem pružanja podrške i vidljivosti Crnoj Gori na putu integracija u NATO savez.

Glavni cilj NATO simulacije samita za mlade je podizanje svijesti o aktivnostima NATO-a i njegove misije. Samit promoviše međuljudsku i interkulturalnu razmjenu među učesnicima, obogaćuje akademski portfolio kroz diskusiju o aktuelnim međunarodnim pitanjima, dometima i ograničenjima međunarodnih pregovora te naglašava značaj balansiranja nacionalnih interesa sa potrebama međunarodne zajednice.

MoNYS brend je izgrađen od nule u aprilu 2011. Posle tri godine napornog rada postigli smo značajne rezultate u organizaciji ovog globalnog samita: novi međunarodni tim, medijsko praćenje u više od 100 publikacija, više od 130.000 pregleda na našem portalu, više od 1000 mladih širom svijeta koji izražavaju interesovanje za učešće u ovom događaju te značajnu podršku javnih i akademskih institucija.

NATO Simulacija za mlade je projekat koji ove godine u glavni grad Crne Gore dovodi više od 170 mladih iz 51 zemlje širom svijeta. Oni će predstavljati delegacije koje čine NATO savez, kao i delegacije zemalja koje su u procesu integracija.

Model NATO Youth Summit 2014 je finansijski podržan od NATO departmana za javnu diplomatiju i Višegradskog fonda.