18.06.2019.

Održana konferencija "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak"

Vesti

Održana konferencija "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak"

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković učestvovali su danas u Banja Luci na regionalnoj konferenciji „Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak“.

Na konferenciji, u okviru panela sa premijerima, govorili su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije Mladen Šarčević, ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, kao i nekadašnji generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da je intelektualna svojina od ogromnog značaja za ekonomiju Srbije, te da se upravo na intelektualnoj svojini baziraju ekonomije razvijenih zemalja. Premijerka je rekla da su za Srbiju ključne kreativne industrije čiji se rad temelji na zaštiti intelektualne svojine. Ona je istakla da je važno da nastavimo da menjamo percepciju o značaju i važnosti kreativne industrije za srpsku privredu, jer upravo kreativne industrije imaju najveći značaj za BDP.

„Moramo odlučnije da štitimo intelektualnu svojinu jer je to neophodno za održiv ekonomski rast i konkurentniju ekonomiju“, naglasila je Brnabić. Srbija je danas jedna od najkonkurentnijih zemalja Evrope za stvaranje i registrovanje intelektualne svojine jer je porez na prihod samo 3%, umesto standardnih 15%, istakla je premijerka.

Brnabić je dodala da je Srbija otvorila Poglavlje 7 koje se odnosi na intelektualnu svojinu i da radi na pravnom okviru kako bi ga zatvorila.

Premijerka je istakla da je podsticanje ulaganja u stvaranje intelektualne svojine važno kako bismo napravili transformaciju „od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama“.

Brnabić je izjavila da u ovom trenutku na tržištu distribucije medijskog sadržaja u Srbiji postoje dva dominantna operatera – SBB koji drži oko 51 odsto tržišta, i Telekom Srbija sa oko 36 odsto, dok ostali operateri imaju znatno manje učešće kada je reč o distribuciji medijskog sadržaja.

“Imate dva ozbiljna operatera od kojih je jedan kada je reč o distribuciji medijskog sadržaja neprikosnoven”, kazala je Brnabić i dodala da su operateri ti koji imaju obavezu da prijavljuju broj korisnika na osnovu čega se i određuje visina naknade za korišćenje intelektualne svojine.

U zaključku obraćanja, Brnabić je istakla da percepcija našeg razvoja mora da se menja, „da bismo na kraju došli do toga da možemo da razgovaramo o tome šta znači zaštita i šta znači jedna sredina, i poreska i pravna, koja je podsticajna za stvaranje intelektualne svojine“.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u obraćanju da nema razvoja privrede bez razvoja intelektualne svojine. Višković je ukazao na problem različitih zakonskih okvira u BiH i Republici Srpskoj, te da je neophodna bolja koordinacija kako bi se ti problemi rešavali.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević istakao je na panelu da je potrebno da se kroz obrazovanje podigne svest o značaju intelektualne svojine. Ministar Šarčević naglasio je podatak da je udeo mladih u kreativnim industrijama 60 odsto. Ministar za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Srđan Raičević, takođe je istakao potrebu da se kroz obrazovanje podigne svesti o ovoj važnoj temi.

Goran Svilanović, nekadašnji generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju, rekao je da se region nalazi na početku procesa zaštite intelektualne svojine i podizanja kreativnih industrija. On je istakao da je Srbija gotovo u potpunosti usaglasila propise sa direktivama EU i da je sada najvažnija primena.

Konferenciju organizuje regionalna think-tank organizacija Institut za javnu politiku, a održava se kao deo foruma „Balkan perspectives today“, čiji je cilj da pruži stručnu podršku procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana.

„Balkan perspectives today“ (BPT) je projekat Instituta za javnu politiku, koji se bavi povezivanjem stručnjaka iz regiona, predstavnika političkog života, akademije i medija, sa ciljem razmene znanja i iskustava i pružanja ekspertske podrške vladama Zapadnog Balkana tokom procesa pridruživanja EU.