04.09.2020.

Osnovan Omladinski resursni centar u Novom Sadu

Vesti

Osnovan Omladinski resursni centar u Novom Sadu

U okviru projekta „Danas mladi, sutra lideri”, osnovan je Omladinski resursni centar u Ulici Narodnog fronta 75 u Novom Sadu.

Projektom, koji je prošao kroz sedam gradova i opština Srbije, kroz program neformalnog obrazovanja, svim mladima od 16 do 26 godina omogućen je ravnopravan pristup tehnikama, veštinama i znanju koje zahteva moderno tržište rada.Tokom prošle godine, kroz obuke iz oblasti informacionih tehnologija, radionica liderstva, aktivizma i profesionalne orijentacije, polaznici su dobili sertifikate o završenom kursu, a napravljena je i veb-platforma „Hoću da radim”.

– Suština projekta bila je osposobiti mlade ljude da budu konkurentni na tržištu rada, uzevši u obzir da neformalno obrazovanje nije dovoljno razvijeno u Srbiji – kazala je koordinatorka projekta „Danas mladi, sutra lideri” Marija Najdanović. Platforma „Hoću da radim”, napravljena u okviru projekta, nije samo veb- sajt za oglase za posao već i sadrži intervjue s mladima koji su studirali ili rade u inostranstvu, blogove, savete, ali i ponude za stipendije. Svi praktikanti su podučavani liderskim veštinama i veštinama komuniciranja, ali i pravilnom ponašanju na razgovoru za posao, pisanju CV-a, a, po rečima Marije Nedanović, svi učesnici koji su u okviru radionice informacionih tehnologija pravili veb-sajt već su imali svoj mali biznis, koji je na taj način unapređen.

– Poslodavci se često suočavaju s problemima prilikom zapošljavanja mladog radnog kadra, a čak 55 odsto njih ispoljava nezadovoljstvo kvalitetom rada mladih osoba – naglasila je projekat-menadžerka Dragana Đurković Tasić. Svesni smo toga da između školskog sistema, koje nam nudi deklarativna znanja, i tržišta rada postoji veliki jaz, a smatram da su resursni centri i neformalno obrazovanje, poput ovog, način da se taj jaz ispuni. Omladinski resursni centar pružaće pomoć pri zapošljavanju kroz usluge karijernog savetovanja, ali i organizovanjem niza obuka, seminara i radionica.

Projekat „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih” finansira Evropska unija, a sufinansira Vlada Republike Srbije, a implementiraju ga Institut za javnu politiku u Beogradu i Škola novih vizija u obrazovanju u Novom Sadu.