16.04.2014.

Potpisan Memorandum o saradnji između Centra za strateške studije iz Azerbejdžana i IJP

Vesti

Potpisan Memorandum o saradnji između Centra za strateške studije iz Azerbejdžana i IJP

Danas je u Podgorici potpisan Memorandum o saradnji između Centra za strateške studije pod predsednikom Azerbejdžana i Instituta za javnu politiku u Podgorici. Cilj uspostavljanja strateške saradnje dve organizacije biće pronalaženje potencijalnih modela saradnje u okviru oblasti koje su od ključnog značaja za obe zemlje.

Centar za strateške studije pod predsednikom Azerbejdžana je rangiran među top 10 vladinih neprofitnih think tank organizacija u Evropi, i među top 150 u svetu

(www.sam.gov.az)

Osnovan je 2007. godine dekretom predsednika Ilhama Aliyeva. Glavni cilj delovanja ove prestižne organizacije je koordinacija strateških studija koje se sprovode u Azerbejdžanu, kao i pružanje podrške Vladi Azerbejdžana kroz izradu naučno-istraživačkih radova i projekata.

Pored Instituta za javnu politiku u Podgorici, neki od strateških partnera sa kojima SAM takođe ima potpisan Memorandum o saradnji su Nemački Institut za međunarodne i bezbednosne politike u Berlinu, Međunarodni institut za strateške studije u Londonu, Institut za Centralnu Aziju i Kavkaz na Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu, Informaciona mreža za rešavanje konflikata i izgradnju država u Londonu, Institut za međunarodne odnose u Parizu, Hadson Institut u Vašingtonu, Konrad Adenauer fondacija u Berlinu itd.

Poseban akcenat u okviru saradnje IJP i SAM će biti na saradnji ekspertskih timova u oblastima ekonomije, međunarodnih odnosa, energetske bezbednosti i zaštite životne sredine.