17.04.2014.

Međunarodna konferencija “Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”

Vesti

Međunarodna konferencija “Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”

Prva međunarodna konferencija pod nazivom “Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost” održana je danas u Podgorici, u organizaciji Instituta za javnu politiku i Centra za strateške studije pod predsednikom Republike Azerbejdžan, na kojoj su predstavljeni potencijalni modeli saradnje dve zemlje u okviru oblasti ekonomije, međunarodnih odnosa, energetske bezbednosti i zaštite životne sredine.

Predstavnici Instituta za javnu politiku, Centra za strateške studije i crnogorske Vlade složili su se da je partnerstvo dve zemlje uspešna priča bilateralnih odnosa i ključna za učvršćivanje Crne Gore na međunarodnom tlu.

Institut za javnu politiku je regionalna think tank organizacija, koja je pre godinu dana osnovana u Podgorici sa ciljem pružanja podrške vladama regiona na putu evro-atlanskih integracija. Jedan od osnovnih metoda rada IJP u oblasti javnih politika je upravo saradnja naših ekspertskih timova sa partnerskim organizacijama u zemljama regiona ali i širom EU i sveta. Strateško partnerstvo sa Centrom za strateške studije iz Azerbejdžana, omogućiće Crnoj Gori šansu da kroz zajedničke projekte na polju istraživanja, osnaživanja ljudskih kapaciteta i međusobne razmene iskustava, ojača svoje potencijale za kompleksne projekte iz oblasti ekonomije, energetike, životne sredina, ali i na polju vladavine prava i bezbednosti.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da Crna Gora sa Azerbejdžanom mora sarađivati u domenu proizvodnje organske hrane.

"Ova oblast je za nas jako značajna. Prilično smo nadareni u prirodnim resursima, ali imamo dosta zemlje koja nije obrađena, što smatram velikim nedostatkom. Međutim, to zemljište nije zagađeno, ne koristimo puno vještačkog đubriva tako da imamo sve predispozicije za razvoj organske poljoprivrede“, rekao je on.

Prema rečima ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, osnovni ciljevi Crne Gore su otvoreno tržište, politička stabilnost i put ka evropskim integracijama, a država Azerbejdžan svakako ima velikog udela u tome.

„Dovoljno je pomenuti samo dječiji vrtić u Bijelom Polju i park u Podgorici, koji se nalazi u ulici koja nosi ime glavnog grada Azerbejdžana. U ovom trenutku najviše treba obratiti pažnju na turističke resurse i ulaganje u Hotel resort Porto Montenegro, koji je u tom sektoru jako uspješan i bitan“, smatra on.

Direktorica Centra za strateške studije Azerbejdžana, dr Gulšan Pašajeva, istakla je da Crnu Goru i Azerbejdžan karakterišu redovni kontakti kao i bliska saradnja na međunarodnom planu, kao i da Centar teži ka brojnim zajedničkim projektima, a to su pre svega turistički kapaciteti, razni investicioni projekti.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana, Mahur Gasimli, složio se da su procesi evropske integracije jako bitni i da je primarni cilj Azerbejdžana investirati u zemlje koje dele iste principe i vrednosti, što Crna Gora svakako jeste.

„Mi smo mala zamlja, pogodili su nas brojni ratovi, milion ljudi je raseljeno, ali smo uspeli da se rapidno razvijamo i napravimo snažne institucije države. Ozbiljan smo investitor svim zemljama koje su spremne da podrže i prihvate naše principe, a Crna Gora je jedna od njih“, zaključio je on na okruglom stolu.

Nakon uvodnih govora, eksperti Centra za strateške studije i Instituta za javnu politiku, prezentovali su podatke iz zasebnih oblasti od značaja za Crnu Goru i Azerbejdžan – dr Vusal Kasimli, šef sektora za ekonomske analize i globalna pitanja, Ariz Husejnov, ekspert za energetsku sigurnost i Nina Ninković, ekspertkinja za zaštitu životne sredine.

Izvor: Cafe del Montenegro i INSTITUT ZA JAVNU POLITIKU