31.05.2019.

Prezentovan napredak u okviru projekta “Jačanje sinergije između Bazelske, Roterdamske, Stokholmske i Minamata konvencije“

Vesti

Prezentovan napredak u okviru projekta “Jačanje sinergije između Bazelske, Roterdamske, Stokholmske i Minamata konvencije“

U velikoj sali Privredne komore Srbije, 29. maja 2019. godine, održan je skup na kome je prezentovan i povoljno ocenjen napredak u okviru projekta “Jačanje sinergije između Bazelske, Roterdamske, Stokholmske i Minamata konvencije“. Skupu je prisustvovalo oko 40 učesnika, uključujući učesnike iz Ministarstva zaštite životne sredine, PKS, UNDP i UN Environment.

U okviru uvodnih obraćanja, Žarko Petrović (UNDP), Sonja Roglić (načelnica odeljenja za hemikalije Ministarstva) i Miroslav Tadić (UNDP), istakli su značaj sinergije upravljanja hemikalijama i otpadom, podvlačeći da su rezultati ovog projekta početak jako dobre saradnje između različitih nadležnih organa i organizacionih jedinica. Ivan Đuričković, iz Ministarstva, posebno je i detaljno izložio kako bi trebalo izbeći ponovnu izloženost PBDEs kroz reciklažne proizvode prilikom reciklaže e-otpada.

Ekspertski tim Instituta za javnu politiku (Tatjana Markov Milinković i Gordana Petković) izložio je dosadašnje rezultate projekta u identifikaciji i separaciji plastike iz e-otpada koji potencijalno sadrži PBDEs, kao i nacrt pravnog okvira za upravljanje građevinskim otpadom.