22.03.2018.

Uspešan završetak projekta PRVA PROCENA STANJA ŽIVE U SRBIJI

Vesti

Uspešan završetak projekta PRVA PROCENA STANJA ŽIVE U SRBIJI

Na završnom događaju (sastanak proširenog sastava međusektorske radne grupe) projekta PRVA PROCENA STANJA ŽIVE U SRBIJI (MERCURY INITIAL ASSESSMENT FOR SERBIA), koji je održan 20. marta 2018. godine, u Palati „Srbija, nacionalni ekspertski tim Instituta za javnu politiku predstavio je Nacrt izveštaja inicijalne procene kapaciteta za implementaciju Minamata konvencije o živi o Republici Srbiji.

U uvodnim obraćanjima, Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i zamenica stalne predstavnice UNDP Srbija Steliana Nedera, istakli su značaj ovog projekta i kvalitet dobijenih rezultata. Nacionalni projektni direktor Sonja Roglić iz Ministarstva zaštite životne sredine, se osvrnula na problematiku žive u životnoj sredini, i na značaj Minamata konvencije. Dragana Vidojević, iz Agencije za zaštitu životne sredine, govorila je o ispitivanju kontaminiranih lokacija u Republici Srbiji sa posebnim osvrtom na Župu Kruševac.

Nacionalni ekspertski tim Instituta za javnu politiku (Anđelka Mihajlov, Nebojša Pokimica, Katarina Krinulović, Tanja Radović i Jovana Majkić), predstavio je nacrt finalnog dokumenta, urađeni prvi inventar žive za Republiku Srbiju, institucionalni i zakonodavni okvir i akcioni plan.

Nakon diskusije, koju su moderirali Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra, i Miroslav Tadić iz UNDP, prihvaćen je i pohvaljen Izveštaj i projekat u celini.

Da podsetimo da je dvogodišnjeg projekat „Preliminarna procena stanja za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji “, realizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Programom UN za razvoj (UNDP) i uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, poveravajući realizaciju nacionalnom ekspertskom timu koga je okupio Institut za javnu politiku.

U okviru projekta urađeno je sedam brošura:

Priručnik o živi , Informator o proizvodima koji sadrže živu, Mercury Cycling, Mercury releases from cement industry, Gender dimension identification,Population at risks, SDGs and Minamata Convention.

Projekat je izazvao i medijsku pažnju.