20.07.2016.

LAŽ I CENZURA – ZAŠTITNI ZNAK BLICA

Vesti

LAŽ I CENZURA – ZAŠTITNI ZNAK BLICA

Osoba koja se predstavila kao novinarka “Blica”, Nataša Latković, pozvala je Institut i tražila da joj neko prokomentariše izložbu „Necenzurisane laži“, koju je organizovala Srpska napredna stranka. U direktnom telefonskom razgovoru Nataši Latković je precizno odgovoreno da se Institut ne bavi komentarisanjem društvenih dešavanja i da ne razumemo njeno insistiranje da po svaku cenu dobije nekakav odgovor.

Očito nezadovoljna, jer zadatak koji joj je postavila Jelena Drakulić nije ispunila, novinarka „Blica“ je nastavila da zove i druge regionalne kancelarije Instituta. Na mejl adresu podgoričke kancelarije poslala je na brzinu sastavljen upit iz kojeg se jasno videlo zašto i po čijem nalogu insistira na pitanjima koja su potpuno besmislena. I pored činjenice da tako sastavljena pitanja nisu zasluživala bilo kakav komentar sa naše strane, poslali smo joj odgovor, koji vam prilažemo u nastavku.

U našem odgovoru koji, očekivano, “Blic” nije objavio, anticipirali smo šta je u pozadini tako upornog insistiranja redakcije ovog tabloida da im neko iz Instituta da bilo kakvu izjavu. Jasno je zašto je baš nekoj Nataši Latković pripao nezahvalan zadatak da ispuni naloge Jelene Drakulić i njenih pomagača u ulozi urednika.

Jelena Drakulić i uredništvo “Blica” na ovaj način nastavljaju da vode prljavu kampanju laži i difamacije protiv Instituta i Vladimira Popovića, uprkos brojnim upozorenjima od strane advokata Instituta, o čemu je obavešten i menadžment kompanije Ringier Axel Springer.

Imajući u vidu da je menadžmentu u Švajcarskoj, avgusta 2015. godine, poslat detaljan dopis kojim su mu predočene zloupotrebe koje preko tabloida “Blic” sprovode Jelena Drakulić i njeni urednici, kao i mere koje će protiv njih biti preduzete zbog očigledne namere njihovih službenika iz Beograda da narušavaju ugled i poslovni interes Instituta, a kako se te aktivnosti nastavljaju, protiv vlasnika ovog tabloida biće podneta odgovarajuća sudska tužba nadležnim sudovima u Srbiji i Švajcarskoj.

Pitanje Blica

Subject: Blic

From: Natasa Latkovic <Natasa.latkovic@ringier.rs>

Date: Tue, July 19, 2016 10:25 am

To: office@publicpolicyinstitute.eu

Poštovani,

Institut za javnu politiku u Podgorici bio je 2013. godine jedan od organizatora izložbe "Riječ, slika i neprijatelj". Na isti način SNS je organizovao izložbu u Beogradu pod nazivom "Necenzurisane laži". Da li je Institut za javnu politiku učestvovao u organizaciji i ove izložbe? Da li je njen idejni tvorac?

Unapred zahvalna

Novinarka "Blica"

Nataša Latković

Odgovor Instituta za javnu politiku

Subject: RE: Blic

From: <office@publicpolicyinstitute.eu>

Date: Tue, July 19, 2016 1:52 pm

To: "Natasa Latkovic" <Natasa.latkovic@ringier.rs>

Poštovana Nataša,

Ukoliko ste se odlučili da novinarstvo bude vaše trajno profesionalno opredeljenje, bilo bi poželjno da obatite pažnju na stil i način rada. Konkretno, pre nego što počnete da izvršavate naloge pretpostavljenih, proverite činjenice, malo se potrudite i pronađite iole logike u pitanjima koja su vam izdiktirana, kako nas ne biste dovodili u situaciju da pominjemo nedostatak elementarnog smisla u vašem novinarskom upitu: besmislice poput detalja da je Institut “idejni tvorac” nečega ili nespretnu konstrukciju da je SNS “na isti način" nešto organizovao.

Jednostavnom proverom putem Google pretraživača (verujemo da je to najznačajniji alat u vašem radu) vidi se da je pomenutu izložbu organizovao SNS, tako da vaša pitanja, osim što su besmislena, svedoče o tome da ne poznajete ni osnovne činjenice.

Pokušaj Jelene Drakulić i njenih izvršilaca da sakriju sadržaj izložbe i nivo novinarstva koje neguju zaposleni u kompaniji Ringier Axiel Springer, i to na način što će bez ikakvog povoda, na silu, u priču uvoditi Institut, Crnu Goru i ko zna koga još – potpuno je prevaziđen. Pretpostavljamo da se vaše iskusnije kolege libe ovakvog zadatka, te za “izvršioce radova” biraju novinare nedovoljno afirmisane u profesiji, koji tek treba da dokazuju svoju lojalnost Kompaniji.