27.09.2018.

Predstavljen četrnaesti broj Kvartalnog Medijametra

Vesti

Predstavljen četrnaesti broj Kvartalnog Medijametra

Četrnaesti broj Kvartalnog Medijametra, koji obuhvata period april – jun 2018, predstavljen je danas, 27.9.2018.godine u Medija centru. I u ovom broju obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo! i Informer. U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Na konferenciji za štampu govorili su doc. dr Isidora Jarić, docent na Univerzitetu u Beogradu, metodolog istraživanja Danica Laban, medijska analitičarka, metodolog istraživanja i prof. dr Dejan Vuk Stanković, vanredni profesor na Univerzitetu u Beogradu, politički analitičar, autor diskurzivne analize

Na konferenciji za štampu predstavljen je metod, uzorak i rezultati istraživanja za. Uzorak za ovaj kvartal čini 2.009 tekstova sa naslovnica dnevnih novina.

U dnevnoj štampi i u periodu april-jun 2018. najzastupljenija tema ponovo je politika.

Druga najzastupljenija tema u ovom kvartalu je Kosovo i odnosi Beograda i Prištine.

Od pojedinačnih aktera, najveći broj tekstova na naslovnicama u drugom kvartalu 2018. imao je Aleksandar Vučić (564), slede Ana Brnabić (165) i Ivica Dačić (134). Kao akter Aleksandar Vučić najviše je zastupljen u listu Danas, a najmanje u listu Kurir.

Od opozicionih lidera u istom periodu najviše su bili zastupljeni Vojislav Šešelj, Dragan Đilas i Vuk Jeremić.

Nastavlja se trend izrazito negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima, javnost se stalno podseća na sukobe i nerešena pitanja. Čak 49.51% svih tekstova o regionu je negativno konotirano.

Većina tekstova je nebalansirana - tekst je zasnovan na stavu jednog sagovornika. Balans je prisutan u samo 22.6% svih tekstova u periodu april-jun 2018.

Odlika svih nedeljnika je sadržinska i retorička isključivost i ubedljiva dominacija polemike nad dijalogom.

Pored štampanog izdanja u tiražu od 1.000 primeraka, rezultati istraživanja dostupni su i na internet stranici www.medijametar.rs na srpskom i engleskom jeziku.