06.12.2013.

Prva simulacija sastanka Sjevernoatlantskog savjeta za mlade

Vesti

Prva simulacija sastanka Sjevernoatlantskog savjeta za mlade

Skup pod nazivom Nato Youth Model of Montenegro otvorili su predstavnici crnogorskih i međunarodnih institucija.

Zamjenik ambasadora SAD Daglas Džons je govoreći o NATO savezu rekao studentima da svaka od 28 zemalja članica Alijanse dijeli iste vrijednosti, ističući da se odluke donose konsenzusom.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič je kazao da je značajno što sve članice dijele iste vrijednosti.

- Nedavno sam rekao da je godišnja članarina u NATO 500.000 eura. To je puno manje nego da sami gradite svoju armiju. Pri tom dobijate članstvo u najvećoj vojno-političkoj organizaciji na svijetu – ocijenio je Gasparič. On je dodao da svi oni koji učestvuju u procesu odlučivanja moraju imati brz mozak i snalažljivost.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić je ocijenio da je NATO složena i specifična organizacija u kojoj moraju da se poštuju pravila.

On je studentima dao nekoliko praktičnih savjeta koji se tiču komunikacije u okviru NATO, pri čemu je istakao da moraju da odgovore na svaki mail i pažljivo saslušaju sagovornika.

Savjetnik u MO Mehmedin Tahirović je u obraćanju mladima izjavio da su prvi put u istoriji male i velike države za istim stolom, te da su jednake u procesu odlučivanja.

- NATO je jedina organizacija koja može Crnoj Gori garantovati bezbjednost i prosperitet u kontinuitetu – smatra Tahirović.

Predstavnica Model NATO Youth Summit Brisel Dragusin Olivia je poručila studentima da je njihovo mišljenje važno, jer će, kako je kazala, oni biti čuvari bezbjednosti u budućnosti.

Programska menadžerka Instituta za javnu politiku Selena Tasić je ocijenila da se danas pored posjedovanja diplome, ocjenjuje angažovanje i zalaganje mladih van obrazovnog programa.

- Cilj simulacije je da se oni bolje informišu, steknu znanja i vještine za razumijevanje i jednog dana aktivno učestvuju u procesu pridruživanja Crne Gore evroatlantskoj zajednici, bilo kao predstavnici Vlade, parlamenta, civilnog sektora ili medija – poručila je Tasić.

Konferenciju je organizovao Insitut za javnu politiku u saradnji sa Crnogorskim alumnistima i uz podršku ambasade SAD.

preuzeto sa sajta: Pobjeda