26.03.2014.

Marko Kljajević: Istražiti političku pozadinu atentata na Zorana Đinđića

Vesti

Marko Kljajević: Istražiti političku pozadinu atentata na Zorana Đinđića

Advokat Marko Kljajević, član Instituta za javnu politiku, danas je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, potvrdio da je jedan od inicijatora osnivanja komisije, koja bi trebalo da se bavi istraživanjem političke pozadine ubistva premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Kljajević, koji je bio predsednik sudskog veća na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, rekao je da je inicijativa o osnivanju komisije upućena Vladi Srbije na razmatranja, a nakon rezolucije Evropskog parlamenta, ističući da je ta inicijativa podneta znatno pre raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i da će ti građani biti u toj komisiji. “Tražimo, praktično, da država izađe u susret, kako zahtevu javnosti, tako i zahtevu EU za državnom komisijom koja bi se formirala”, rekao je Kljajević i dodao da komisija već u suštini radi i da bi to samo trebalo da se formalizuje.

Kljajević je naglasio da se mora istražiti politička pozadina atentata, što se mnogima neće dopasti, ali će to većini građana biti znak da država ostvaruje pomak ka vladavini prava i da neće biti nedodirljivih ljudi koji ne mogu da se saslušaju čak ni u svojstvu svedoka.

On se požalio da je kao sudija imao problem, zbog sistemske, odnosno državne opstrukcije procesa od izvršnih organa vlasti, pre svega tadašnje vlade, koja je u koordinaciji sa okrivljenima i sa braniocima sudila sudu i njemu.Kljajević je precizirao da govori o 2003. godini i početku suđenja i dodao da je on bio predmet suđenja i bio optužen da je pripadnik “zemunskog klana”, umesto da suđenje bude o atentatu.On je rekao da ne bi želeo ništa da prejudicira i da ne bi smeo da govori o imenima, jer će to biti predmet proučavanja komisije.


Kljajević je rekao da u državnim strukturama postoji pozitivno mišljenje za formiranje komisije, da to nije bilo vezano, ni za parlamentarne izbore, ni za ličnost prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, jer to nije Vučićeva komisija, odgovarajući kritičarima te ideje, javno ih pitajući ko je takve osobe uopšte proglasio davaocima licence da li neko može da se tom temom bavi, ili ne može.

Kljajević je kazao i da određene političke snage, koje su imale i te kako upliva na ovu političku opstrukcju, nisu prešle cenzus na izborima i otišle sa političke scene, pa veruje da će i to olakšati bavljenje ovom temom.

Kljajević je rekao da bi predstavnik republičkog tužilaštva trebalo da učestvuje u komisiji i da se krivična odgovornost mora ustanoviti i utvrditi isključivo zakonitim sredstvima.

 On je dodao da postoji razlika, jer je jedno, ukoliko je neko bio podstrekač, a drugo, ako je neko bio inspirator i da su se mnoge javne ličnosti radovale ubistvu premijera.Kljajević je izabran 2001. godine za sudiju Okružnog suda u Beogradu. Kao predsedavajući sudskog veća vodio je postupak za ubistvo premijera Zorana Đinđića od samog početka, 2003., ali se zbog sistemske opstrukcije procesa, povukao 2006. godine.


Izvor: Tanjug